Over de innerlijke oefenweg

17-05-2013 Artikel van Dominik Rentsch

Het dagelijks leven is zo druk geworden, dat ik me regelmatig afvraag, hoe ik de stapels administratie, de hoeveelheid uiterlijke verplichtingen en de stroom van informatie nog aan kan. Ik kan dan helemaal niet meer denken aan een innerlijke oefenweg, waar tijd en rust voor nodig is.

Op een dergelijke manier gaat het gesprek vaak met vrienden en kennissen met wie ik wat diepere ervaringen uitwissel. Hoe komt het dat ik lijd aan een gebrek aan kracht, zodat dit gevoel van beperktheid, van onmacht en eenrichtingsverkeer ontstaat? Wat voor mogelijkheden zijn er dan om deze dwang te doorbreken en toch in het volle leven te staan? Welke vaardigheden moet ik willen ontwikkelen, opdat mijn krachten tot zelf-bestemming niet totaal verlamd raken? En als mijn lijden aan deze situatie zo zwaar geworden is, dat ik werkelijk iets wil doen…….wat moet ik dan doen, oefenen? Waar vind ik de vrijheid terug?

De vrijheid in mij……….kracht, helderheid, moed en hoop?

Ook ik beleef deze processen, die mij beperken, steeds weer opnieuw. Maar dankzij de beschrijvingen van Mieke Mosmuller over de ontwikkelingsweg van de ziel, beleef ik ze steeds bewuster en kan ik er door de gewilde zelfactiviteit in het denken iets tegenoverstellen: mijn verlangen!

Al deze begrippen als vrijheid, helderheid, moed en hoop, waar ik naar verlang, zijn van geestelijke oorsprong. Ze verheffen mij, wanneer ik probeer om ze tot een ervaring te laten worden en ze bewust te beleven.

En hoe vind ik de wil in mezelf, dit ook werkelijk te doen, ……zelfs regelmatig?

Onmiddellijk slaat natuurlijk de ene na de andere twijfel toe en willen zij het tere plantje van verlangen weer vernietigen. En ook daar doet het mij goed, is het voor mij bemoedigend en verhelderend, dat Mieke Mosmuller in haar boeken opheldering geeft over deze weerstanden, ze beschrijven kan, ze zelf beleeft en ook altijd opnieuw weer moet overwinnen……….met een almaar groter wordende kracht!


Denn alle Kraft dringt vorwärts in die Weite,
Zu leben und zu wirken hier und dort;
Dagegen engt und hemmt von jeder Seite
Der Strom der Welt und reißt uns mit sich fort.
In diesem innern Sturm und äußern Streite
Vernimmt der Geist ein schwer verstanden Wort:
Von der Gewalt, die alle Wesen bindet,
Befreit der Mensch sich, der sich überwindet.
 
(Goethe, Die Geheimnisse)


Want alle kracht dringt voorwaarts in de wijdte,
om te leven en te werken, hier en daar;
daarentegen beperkt en remt van alle kanten
De stroom van de wereld en sleurt ons met zich voort.
In deze innerlijke storm en uiterlijke strijd
verneemt de geest een moeilijk begrepen woord:
Van de macht die alle wezens bindt,
bevrijdt die mens zich, die zich overwint.
 
Vertaling gedicht Mieke Mosmuller


Goethe