Een impressie van Giovanni Segantini

31-12-2022 Artikel van Theophil Urech

Giovanni Segantini, kunstschilder, leefde van 15.1. 1858 tot 28.9. 1899. 

Zijn schilderijen zijn bekend, maar zijn brieven en geschriften zijn minder bekend, hoewel ze zijn leven in een verbazingwekkend licht laten verschijnen: 

Aan de schrijfster Neera ca. 1890: 

“Mijn ziel.
Ik had veel te vechten met mijn lichaam, waarin het lot mijn ziel heeft gestort. Hij was verlaten en verweesd op zesjarige leeftijd, zo eenzaam zonder liefde, ver weg van iedereen als een dolle hond.
In zulke omstandigheden kon ik alleen maar verwilderd raken en zat ik altijd vol rusteloosheid en opstandigheid met betrekking tot de bestaande wetten. De menselijke samenleving bedekte mijn lichaam, dat ellendig was door vuil en honger, maar het vuil en de honger bereikten me niet; integendeel, hoe meer ze vuil en honger naar mijn ellendige lichaam gooiden, hoe sterker ik werd in het gevoel van liefde voor ons allemaal die ellendig zijn. Nooit heb ik tranen vergoten om mijn pijn, noch om die van mijn ziel, noch om die van mijn lichaam; nooit heb ik de geest of het hart laten luieren, want van hen leerde ik het mysterie van het leven en de liefde die de wereld omvat kennen. Ik hield altijd van mijn arme metgezellen, oude mensen en kinderen, want het leek me dat mijn vriendschap met hen me een beetje heeft gereinigd. Ik heb nooit een God buiten mijzelf gezocht, want ik was ervan overtuigd dat God in ons was, dat iedereen een deel ervan bezat of kon verkrijgen door mooie, goede en edele werken; dat ieder van ons deel uitmaakte van God, als een atoom en een deel van het universum. Ik zocht geen ander geluk dan het enige ware, dat van het geweten. Ik hield en respecteerde vrouwen hoe ik ze ook ontmoette, omdat ze de schoot van de moeder hebben”. 

Men is verbaasd over deze zekerheid dat men uit God geboren is. 

Dan uit: “Latere aantekening”. 

“Het was een feestdag, ik leunde op mijn ellebogen tegen de balustrade van mijn kleine dakraam en keek naar de torens van de Lombardische hoofdstad, verlicht door de laatste stralen van de ondergaande zon.
Sinds een paar dagen voelde ik een grenzeloos gevoel van eenzaamheid in mij, ik was negentien jaar oud, en een brandend verlangen naar liefde vulde mijn geest.
Op die dag had ik een concert gehoord, en de muziek die mijn ziel had bevrijd, hief haar op met vleugels van onuitsprekelijke vreugde; in de wervelende rijen kwamen duizenden wazige vormen samen tot vormen van zoet ritme. En dan weer zwommen ze uit elkaar en lieten een regen van rozen door de lucht neerdalen, en mijn geest, die terugviel in de realiteit van het leven en de dingen, bleef zachtjes verdoofd, gevangen door de gedachte aan de liefde. Toen ik naar buiten stapte, voelde ik me groter, op mijn gezicht lag een zonnige glimlach en de mensen die ik ontmoette leken me met welwillendheid aan te kijken.” 

De eenzaamheid, de troost, de liefde en de regen van rozen, wat zijn dat een geweldige mogelijkheden. 

Uit de dubbelgangerservaring van Segantini: 

“Een lelijke droom.
Treurig zat ik in een mysterieuze plaats die kamer en kerk tegelijkertijd was. Een vreemde figuur stond stom tegenover me, een wezen met nare, afstotelijke vormen.”
Dan tot slot:
“Er zat een ziel in, een deel van mijn ziel; er zit een deel van mijn vlees in deze dode, de ziel is daarboven, omdat ik voel dat er iets van mij dichtbij God is”. >

Hier is het verschil te voelen tussen de gevoelde gevoelens (de reacties) en het voelende voelen dat gevonden worden. (Het was een thema van G. Kühlewind.) 

Een tekst die laat zien hoe hij zich voelde tussen het verleden en de toekomst: 

Aan de dichter Domenico Tumiati, Maloja, 15 september 1895

“Uw genadige groet heeft me oprechte vreugde gegeven. Ik heb veel vertrouwen in de toekomst, zelfs een zeer nabije toekomst, waarin wij allen, de laatste en gekozen bloei van een cultuur van middelmatigheid die zal sterven, ons zullen samenroepen van de ene kant van de wereld tot aan de andere en onze stem en gedachten zullen worden begrepen door alle gelijkgestemde mensen. De kudde zal ons niet langer begrijpen, maar net als de talisman in het sprookje zal zij ons bewonderen.

We zijn de laatste gloed van een zonsondergang en na een lange nacht zullen we de dageraad van de toekomst zijn. 

Opwaarts, jonge dichter vriend, alles roept je. Ons behoort de geur van rozen toe en de gedachte die zich vrij maakt en zich omringt met de schoonheid die de natuur schenkt aan hem die haar al zijnware, diepe en gepassioneerde liefde geeft. 

P.S. De kunst is de liefde, in schoonheid gehuld.”

031903D3-E330-4DF0-B05E-F44BA8616A8F